
Den 19:e Oktober 2023 arrangeras Sustainable Outdoor – Professionals, årets branschdag för hållbarhet inom sport/friluftsbranschen.
Arrangemanget sker som en del av Sustainable Outdoor i Östersund, en hållbar festival med fokus på friluftsliv, som är öppen för alla.
Med sju år till halverade klimatutsläpp och över 30 nya hållbarhetslagar från EU de närmaste åren, har vi i outdoorbranschen en stor utmaning att ta tag i tillsammans. Samtidigt ökar friluftsintresset och trycket på våra friluftsmiljöer. Det är dags att gemensamt ta ut riktningen mot ett hållbarare friluftsliv.
Vi bjuder in varumärken, återförsäljare och aktivitetsbolag att inspireras, bygga kunskap och utbyta idéer kring hållbarhet i syfte att accelerera omställningen. Hållbarhet måste vara en del av allt vi gör, så oavsett om du jobbar med marknadsföring, produktutveckling, ekonomi, guidning eller försäljning är detta en dag för dig!
Dagen bjuder på utmanande föreläsningar, ny kunskap, nätverksbyggande och möten mellan branschkollegor. Vi avslutar med en middag för de som vill fördjupa diskussionerna och umgås under avslappnade former.
Datum: Torsdag 19:e oktober 2023
Plats: Östersund
Pris dag: 600 kr ex. moms (dagsprogram, fika x 2 och lunch igår)
Pris kväll: 440 kr ex. moms (middag och branschmingel)
OBS! Begränsat antal platser!
Vid frågor kontakta fanny@peak63.se
Agenda
8.30-9.00
Samling, kaffe och mingelmacka
9.00-10.30
Key Note (TBC)
10.30-12.00
Panelsamtal – Business As Usual Is Over
12.00-13.00
Lunch och mingel
13.00-16.30
Välj föreläsning på eftermiddagen (se program nedan)
16.30-17.00
Återsamling
Ca 18-sent
Middag och branschmingel

13.00-16.30 (ENG & SV)
Tunna Gröna Linjen
Milsvida fjäll, en gungande sjö, svamp och bär- ett liv nära naturen. Bilden som kommunicerar sport- och friluftsliv harmonierar inte alltid med det som händer bakom kulisserna, det bortom aktiviteten eller produkten. Detta tillsammans med kommande lagstiftning gällande hållbarhetskommunikation gör att friluftsbranchen balanserar på en extra tunn grön linje.
Under den här föreläsningen utforskar vi vart denna linje går, vad man kan och inte kan kommunicera. Vart går gränsen för greenwashing? Hur gör vi för att inte kliva över den gränsen? Hur kan vi som bolag kommunicera vårt hållbarhetsarbete på ett effektivt sätt i linje med lagen? Det tar vi reda på!
Pascale Moreau leder dig igenom nya kriterier i den kommande EU-lagstiftningen Green Claims. Yrsa Lindberg guidar dig genom greenwashingens do’s and dont’s och Gustav Martner hjälper dig implementera kunskapen så att du har verktygen att jobba med effektiv kommunikation.
Föreläsare

Yrsa kommer delta digitalt.

Pascale kommer delta digitalt.

Gustav kommer leda passet Tunna Gröna Linjen på plats i Östersund.
13.00-14.30 (ENG)
B Impact Assessment – Ett Verktyg i Hållbarhetsarbetet
Har du nyligen börjat arbeta med hållbarhet? Eller har bolaget grundats med en stark hållbarhetsideologi men behöver växla upp för att hänga med på marknaden? Då är denna workshop för dig!
Lovis Engel från B Corp leder tillsammans med Morten Lehmann en workshop i B Impact Assessment- ett omfattande verktyg för att mäta, hantera och förbättra positiva åtgärder för miljö, samhällen, kunder, leverantörer, anställda och aktieägare. Med hjälp av detta verktyg får du en inblick i vart du kan allokera resurser för att uppnå största effekt för att ta hållbarhetsarbetet till nästa nivå, oavsett startpunkt.
Föreläsare


13.00-14.30 (ENG & SV)
5 år – 30 nya lagar
Vi har 7 år kvar till världens klimatutsläpp skall vara halverade och över 30 nya hållbarhetslagar från EU som kommer de närmaste åren. Vi i outdoorbranschen en stor utmaning att ta tag i tillsammans.
Vad innebär dessa nya lagar och hur bör företag agera för att vara förberedda och snabbt anpassa sig i takt med lagstiftningens framfart?
Jérôme kommer ge en inblick i den kommande lagstiftningen, och Karin och Linda hjälper dig utveckla verktyg för att översätta dessa i praktiken i just ditt bolag. Detta för att du ska få så goda förutsättningar att hinna anpassa och ställa om i enlighet och i takt med lagstiftningens framfart.
Föreläsare



13.00-14.30 (SV)
Turistnäring & Samiska Rättigheter – går de ihop?
Vilka utmaningar finns i mötet mellan rennäringen och hundspann, skidliftar och andra friluftsaktiviteter och hur kan dessa överbryggas?
Samerna är Sveriges, och Europas, enda urfolk. Inom Saepmie, deras traditionella områden som sträcker sig från Dalarna upp till riksgränsen, har samer särskilda rättigheter till marken. Dessa rättigheter grundas på att de levt och brukat denna mark och dess naturresurser i urminnes tider. Men även andra använder numera denna mark, bland annat företag inom turistverksamheten.
Rebecka Forsgren, sydsamisk jurist med rötterna i Offerdal i Jämtland, berättar om urfolks filosofier om brukande av mark och resurser, vilka rättigheter urfolk har och varför de har dessa. Tillsammans kommer vi prata om hur turistnäringen, och särskilt de aktörer som nyttjar marken inom Saepmie, bäst kan respektera dessa rättigheter.
Föreläsare

15.00-16.30 (SV)
Ingen Hållbarhet Utan Spårbarhet
Att ha koll på hela leverantörskedjan är en förutsättning för att kartlägga företagets klimatavtryck, potentiella risker, och vart man bäst allokerar resurser. Med kommande EU-lagstiftning gällande Digitala Produktpass är spårbarhet en grundpelare för att följa lagen.
Hur kan företag arbeta med spårbarhet? Vad gäller för just mitt företag? Vilka hjälpmedel finns till hands? Vilket verktyg passar oss bäst?
Jonas Larsson, univesitetslektor i Textilt Management på Högskolan i Borås, delar med sig av en kartläggning över verktyg för transparens och spårbarhet. Han håller också i en workshop där du får börja arbetet med dessa frågor i ditt företag, och sedan öppna upp för diskussion och lärande av varandra.
Föreläsare

15.00-16.30 (ENG & SV)
Välj väg- att guida mot miljövänlighet
På vilket sätt kan friluftsbranschen påverka utövare till ett mer hållbart beteende?
Under denna föreläsning får du ta del av forskares tankar och verktyg för att utveckla ett större miljöengagemang.
Olga har intervjuat naturguider i fjällmiljö, kustmiljö och tätortsnära miljö om hur de anammar miljöfrågan i dag. Hon menar att guiderna kan bidra till ett mer hållbart friluftsliv genom att de har en viktig roll i att förmedla miljövänligt beteende och ett hållbart nyttjande av naturen. Syftet med studien är att undersöka hur guider kan bidra till mer miljövänlig friluftsliv genom att främja förändringar i miljöbeteende hos sina kunder.
Daniel Wolf-Watz pratar om hur man i ett friluftslivssammanhang kan stimulera till miljöengagemang. Hur kan man som ledare, eller guide, bli delaktig och göra skillnad?
Föreläsare


Är du intresserad av att samarbeta med Sustainable Outdoor Östersund? Kontakta
hej@sustainableoutdoor.se för mer information.
